11.10.2019

På Nørholm får beboerne hjælp til at klare hverdagens små og store udfordringer. Som for eksempel Peter her.

Mød ham og en fra personalet på et af Region Midtjyllands specialiserede sociale tilbud.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

- Nørholm er... verdens fedeste sted!

Sådan lyder det eftertænksomt og åbenhjertigt fra 37-årige Peter Wedel. Han bor på det regionale bosted Nørholm i Herning, hvor han får han hjælp til at klare hverdagens små og store udfordringer.

- Hvis jeg står og mangler noget, for eksempel tøj eller sådan noget, så tager de ud og køber det sammen med mig, fortæller han.

Beboerne på Nørholm er udviklingshæmmede, men oven i det har de udfordrende problemstillinger.

- De fleste borgere på Nørholm har en dom eller ligger i risikogruppen for at få det, siger Jasper Nielsen, der er funktionsleder for sikkerhed og arbejdsmiljø på Nørholm.

- Typisk er det en opgave, som kommunerne søger et specialiseret tilbud til, fordi de har svært ved at håndtere borgerne i deres interne tilbud, forklarer han.


Foredragsholder og redaktør

Peter Wedel bruger en stor del af sin tid på at holde foredrag for de andre borgere på Nørholm.
Og så er han redaktør og journalist på den lokale avis: Nørholm Tidende.

- Det var en medarbejder, der satte mig i gang, fortæller Peter Wedel.

Avisprojektet er et godt eksempel på, hvordan medarbejderne på stedet motiverer borgerne.

- Personalet skal være trædesten i borgernes liv, forstået på den måde, at vi skal hjælpe dem med at lykkes, forklarer Jasper Nielsen.


Anerkendende pædagogik og høj sikkerhed

Nørholm bruger velansete metoder til at skabe et godt liv for borgerne. Blandt andet KRAP.
Det er en anerkendende pædagogik, der fokuserer på borgerens styrker. Samtidig bruger Nørholm mange ressourcer på at undervise medarbejderne.

- Vi lykkes rigtigt godt med at undgå magtanvendelser. Og det gør vi fordi personalet er klædt på til at varetage opgaven med de her borgere, siger Jasper Nielsen.

Sikkerheden er et særligt fokusområde på Nørholm.

- Borgerne på Nørholm er kendetegnet ved, at de kan have svært ved at styre sig en gang i mellem. Derfor er vores personale efteruddannet i for eksempel nænsom nødværge, fortæller Jasper Nielsen.

Den høje specialisering betyder, at Nørholm hvert hjælper mange borgere til at blive aktive medborgere i deres eget liv.

- Når vi lykkes, så hjælper vi borgerne med at undgå at lave ny kriminalitet. Og når vi lykkes, så lykkes det os at få borgerne videre i deres tilværelse. Enten i et kommunalt tilbud eller at de kommer ud med bostøtte i egen bolig, siger Jasper Nielsen.

Peter Wedel regner med at bo på Nørholm i nogle år endnu. Derefter vil han flytte sammen med sin forlovede i Skive.