04.10.2018

Hvor tager man hen, når man som ung på et socialpsykiatrisk bosted  ikke længere har behov for låste døre 24 timer i døgnet? Når man ikke hører til på en sikret afdeling, men alligevel har brugt for hjælp og styring af hverdagen?

Hidtil har der ikke været et sted for de unge mellem 15 og 25 år, der skulle videre fra den særligt sikrede afdeling "Syd" i Dalstrup. Det er der nu. Tilbuddet hedder Kernehuset og ligger i udkanten af Glesborg. Ideen til bostedet har ulmet længe:

- Når de unge var færdige på "Syd", var der ikke noget sted, hvor de kunne tage hen og bo. I hvert fald ikke et sted, hvor de kunne fortsætte deres behandling. Der manglede et sted, der kunne være både åbent og lukket på en gang – alt efter hvad den enkelte unge havde brug for. Så vi har skabt sådan et sted, fortæller Lars Emil Andersen,  områdechef for de sikrede døgninstitutioner Grenen og Koglen samt for behandlingsinstitutionen MultifunC Midtjylland.

For Kernehuset er fleksibelt på mange måder. Det er både åbent, delvis lukket og særligt sikret på en gang. Eller hovedsageligt åbent, som Lars Emil, mener det bør hedde. Kernehusets unge skal nemlig kunne gå ud og ind af huset mindst 335 dage om året og gerne mere. 

- Hvis de unge er inde i en periode, hvor de er farlige for sig selv eller deres omgivelser, stikker af eller er begyndt at tage stoffer, har vi muligheden for at låse dørene for dem. Men højest fem dage i træk og max 30 dage om året. Det er derfor, jeg kalder det hovedsageligt åbent fremfor det stigmatiserende delvist lukket, fortæller Lars Emil.

Scannere styrer åbenheden

En af de store fordele ved det nye tilbud er, at de unge ikke længere skal flyttes frem og tilbage mellem forskellige tilbud alt efter, hvor godt de har det.

- Der er en grund til, at de unge er hos os. Nemlig at de mistrives eller ikke kan indrette sig efter samfundets regler og normer. Derfor er det også os, der skal være fleksible – ikke de unge, for så vidt de unge ikke er i stand til at være fleksible. Med Kernehuset kan de unge blive samme sted – uanset om de har behov for en særligt sikret afdeling eller et sted at bo med åbne døre. Vi sparer dem for flytninger fra det ene sted til det andet. Og det er ingen hemmelighed, at det at flytte er stressende og påvirker vores sindstilstand. Uanset hvem vi er eller hvor gamle vi er. Så Kernehuset har manglet, fastslår områdechefen.

En af metoderne til at styre, hvor de unge er, sidder på væggen ved ydredørene til Kernehuset. Nemlig en lille scanner, der kan aktiveres, så kun de der må, kan gå ind og ud af døren. Scanneren aflæser ens fingeraftryk og på den måde bliver døren kun åbnet, for dem, der må gå gennem.

Kernehuset er ikke en feriekoloni, hvor de unge bare hænger ud og lader tiden gå. De går i skole, modtager behandling og deltager i forskellige tilbud, der passer til, hvor langt de er nået i deres liv.

 

Kernehuset er godkendt til syv unge.